در شهر ولادی قفقاز کنفرانسی در رابطه با تهدیدهای پیش روی فرهنگ ملی برگزار شد.

در شهر ولادیقفقاز واقع در قفقاز شمالی در فدراسیون روسیه کنفرانسی در رابطه با تهدیدهای پیش روی فرهنگ ملی برگزار شد. هدف از تشکیل این کنفرانس که «دین و فرهنگ ملی جامعه معاصر با توجه به اوضاع ژئوپولتیک منطقه» نام داشت، بحث و گفتگو حول تهدیدها و چالش­های پیش روی فرهنگ ملی در فرایندهای جهانی سازی و رشد بی­ثباتی نظامی – سیاسی در منطقه بزرگ خاورمیانه، قفقاز بزرگ و همچنین تاثیرات آن بر امنیت ملی فدراسیون روسیه بود.

کلوپ ژئوپولتیک قفقاز با همکاری اداره دینی مسلمانان قفقاز شمالی، کمیسیون اتاق اجتماعی جمهوری در امور میراث فرهنگی و معنوی و همچنین انستیتوی تحقیقات انسانی و اجتماعی اوستیای شمالی برگزار کنندگان این کنفرانس بودند و نمایندگان ارگان­های دولتی، موسسات علمی، سازمان­های اجتماعی، سیاسی، جوانان و دینی و همچنین اصحاب رسانه­ های چاپی و الکترونیکی از شمال اوستیا، چچن و داغستان در برنامه حضور یافتند.

حاضرین ابراز امیدواری کردند که برگزاری چنین برنامه­ هایی به بهبود مناسبات قومی – دینی و دستیابی به ثبات اجتماعی – سیاسی در جمهوری و به طور کل در قفقاز و همچنین تقویت گفتگوها بین حکومت و جامعه مساعدت کند. بحث اختلافات در خاورمیانه و حمایت­های آشکار خارجی از تروریسم بین­المللی و همچنین احتمال بروز و یا تشدید و تحریک درگیری­های قومی مذهبی در منطقه نیز مورد توجه قرار گرفت.

یانا آملین دبیر کنفرانس با اشاره به موضوع فرهنگ دینی و ملی تاکید کرد که این دو موضوع در عمل در اختلاف با هم هستند. توجه بیش از حد به دین و عناصر آن منجر به افراط گرایی می­شود که نمونه آن ار امروز در خاور میانه می­بینیم و توجه بیش از حد به فرهنگ ملی منجر به ملی گرایی افراطی و در برخی موارد شوونیزم می­شود.

سایه انداختن سنت­های ملی بر سایر ابعاد زندگی که در قالب پاسخ به چالش­های فرایند جهانی­سازی بررسی می­شود نیز تا اندازه­ای به گذار منطقی بر اساس نیاز زمان منجر شده و جامعه کم کم به سمت لایه­ های کهنه و حتی قالب­های مصنوعی مذهبی کشیده می­شود.

به اعتقاد وی، تلاش­های اولیه برای حفظ سنت­های گذشته نیز به عقب ماندگی از «کشتی دوران معاصر» انجامیده و انرژی جامعه را به هدر می­دهد که نمونه آن همسایگان نزدیک ما در اوستیا هستند. مشکل مشترک جمهوری­های قفقاز شمالی فقدان طرح­های خلاقانه مختص خود و سیاست راهبردی بلند مدت است. چنین طرحی با چشم دوختن به گذشته تاریخی و یا به وجد آمدن از دستاوردهای ورزشی حاصل نمی­شود، و طرح­های سیاسی کوتاه مدت و ماجراجویانه سیاسی انتخاباتی نیز کاری از پیش نمی­برند.

اسقف ولادی قفقاز و آلان ضمن ارایه توضیحاتی درباره ارتباط بین فرهنگ دینی و ملی خاطر نشان کرد که در منطقه اوستیا هر دو حوزه محدود هستند. پیروان کلیسای ارتدوکس در هر روستا آیین مسیح را به سه پیراشکی روی هم و نوشیدنی الکلی مخصوص اوستیا محدود می­کنند. گفتگو بین ادیان قدمتی چندصد ساله دارد و در واقع عناصر اجتماعی – انسانی این گفتگو اهمیت دارند. بر همین اساس، باید ضمن احترام متقابل به یکدیگر، موتور این گفتگو را با تمرکز بر ابعاد اجتماعی – انسانی آنها به حرکت درآورد. وی از ورزش به عنوان یکی از محورهای بارز کار با جوانان نام برد تا این گروه سنی را از کوچه و خیابان جمع کرده، تعلیم و تربیت کنند.

حاجی مراد گاتسالوف مفتی اوستیای شمالی به موضوع مهمی اشاره کرد. در بین جوانان مسلمان و مسیحی ارتدوکس در اوستیا شایع شده است که هر دو دین با این قوم بیگانه هستند. وی بر نقش مهم کلیسای ارتدوکس در تربیت و روشنفکری مردم اوستیا تاکید کرد. وی ضمن ابراز نگرانی از جریانات ضد دینی (تمام ادیان) در این منطقه خاطرنشان کرد که جامعه بدون فرهنگ دینی، آینده ­ای نخواهد داشت. امروز میراث معنوی جامعه اوستیا در معرض خطرات جدی قرار گرفته است.

تامرلان کامبولوف استاد دانشگاه علوم انسانی اوستیای شمالی نیز ضمن سخرانی بر اصالت سنت­های دینی اشاره کرده و گفت که از دست رفتن اصالت سنت­های دینی به نابودی اصالت قومی و ملی می­انجامد. به همین خاطر این موضوع باید مورد توجه جدی نهادها باشد.

به گفته برخی حاضرین، امروز سطح دانش و اگاهی جوانان اوستیا روند نزولی دارد و رفتارهای خشونت آمیز مبتنی بر باورها و تصورات دینی و سنتی آنها شدت گرفته و به یک جریان فزایند تبدیل شده است. برخی از حاضرین نیز به محتوای تخریب کننده برنامه ­های تلویزیونی فدرال و بیش از همه اخبار و اطلاعات حول منطقه اشاره کرده و تاکید کردند ه این موضوع اتحاد فرهنگی – تمدنی در سراسر روسیه را تهدید می­کند و بایستی در رسانه­های الکترونیکی که به تبلیغ ایدئولوژی­های مخرب و منافی منافع ملی روسی مشغولند، محدودیت­هایی را اعمال کرد.

مفتی حاجی مراد گاتسالوف در پایان گفت که باید به فکر راه­هایی برای اتحاد میان نهادهای دولتی و غیر دولتی و یافتن حلقه آسیب پذیر روابط میان حکومت و جامعه باشیم.

منبع: کلوپ ژئوپولتیک قفقاز

http://www.kavkazgeoclub.ru/content/religioznaya-i-nacionalnaya-kultura-konflikt-ili-soglasie

کد خبر 2674

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 8 =